fbpx

Han cyklar för hälsan och hjärnan

av | 7 mar, 2021

David Albertsson jobbar som HR-strateg på Skellefteå Kraft och är en av deltagarna i HARs cykla- och gåkampanj som pågår just nu. Han är en van cyklist och ett bra exempel på att det går att cykla till jobbet även om man som David har 16 km mellan hem och arbetsplats. Hans målsättning är att cykla till jobbet 2-3 dagar i veckan – sommar som vinter, och så här förklarar han varför:

– Jag är mer vaken och klarare i huvudet de dagar jag cyklar, och jag har samtidigt gjort bort träningen, det är min belöning.

Vad skulle du vilja säga till de som vanligtvis inte cyklar, men som skulle kunna?
– Det handlar om att, utifrån de förutsättningar man har, få det till en vana. Då blir det inte konstigare än att borsta tänderna! Jag brukar tänka ”om jag gjorde det igår så kan jag göra det idag, även om det är kallt, blött och jobbigt – och så har jag hållit på de senaste 10-12 åren. Det är väldigt bra både för hälsa och hjärna att cykla! I min ålder behöver jag inte bygga biceps utan i stället hjärnceller. Den bästa träningen är den som blir av.

Har du några tips till vintercyklisten?
– För en säker cykling använder jag en reflexjacka, det är bra för att synas. Sedan har jag två jättebra cykellysen fram (ca 1200-1300 lumen). Jag har även köpt mig ett par varma vinterkängor, det gör jättestor skillnad att hålla värmen om fötterna. Man vill ju även vara varm om händerna och det finns exempelvis handtag med vantar där man sätter in händerna, de värmer skönt.

Men tar det inte mycket mer tid att ta cykeln än bilen?
– Jag har faktiskt räknat på vad jag vinner och vad jag förlorar. Om jag tar bilen så duschar jag hemma, sedan ska jag gå till bilen, köra in till stan och parkera, det tar ca 25 min. Om jag cyklar en bra dag, utan kyla och blåst, så tar det ca 45 min och då duschar jag på arbetsplatsen, så jag har egentligen bara förlorat 20 min och det är det värt, jag har ju både gjort bort träningen och är mycket piggare på jobbet. 

Vi tackar David för att han ville dela med sig av sina erfarenheter! Vi återkommer med fler röster från HARs cykla- och gåkampanj.
Hälsningar,
Lena Bieblad, mobilitetsamordnare i Skellefteå

HAR:s slutkonferens

HAR:s slutkonferens

Så blev det dags för oss att summera och avsluta HAR-projektet efter 3...