fbpx

Elin skaffade förmåns-elcykel

av | 9 apr, 2021

Under det senaste året har HAR- projektet vid tre tillfällen erbjudit anställda att delta i elcykelkampanjer där man under två veckors tid får låna en elcykel gratis. Syftet är att inspirera till hållbart resande till och från jobbet men även på fritiden. Elin Lindqvist arbetar på Övergripande planering på Umeå kommun, och är en av deltagarna som efter kampanjen i höstas köpte en egen elcykel via kommunens förmånserbjudande. Hon har 5 kilometer enkel väg till sitt arbete.

Elin har haft sin elcykel i ett halvår nu och vi har frågat henne vad hon tycker om sitt cykelköp:
– Det bästa är att jag slipper tänka på parkeringsplats och att tanka bilen. Sedan får jag röra på mig och får bra motion! Just på vintern kan det vara lite trögt att cykla på en vanlig cykel, men med elcykel kan man enkelt justera styrkan så man slipper komma fram och känna sig jättevarm. 

Har du ändrat ditt sätt att resa till och från jobbet sedan du skaffade elcykel?
– Ja, förut tog jag oftast bilen för att hinna hem till hunden på lunchen, bara vissa dagar under sommarhalvåret cyklade jag med min vanliga cykel. Men med elcykel hinner jag hem på lunchen precis som jag gjorde med bil, utan att behöva stressa. Det här vinterhalvåret har jag cyklat i snitt fyra dagar i veckan med elcykel.

Har du något medskick till dem som är lite nyfikna på elcykel men inte testat än?
– En elcykel är ju ändå lite dyr, så finns det möjlighet att låna eller hyra en elcykel för att prova på, så rekommenderar jag att göra det. Man blir nog rätt övertygad efter det, det blev jag i alla fall! En nackdel är att batteriet är stöldbegärligt så ett tips är att inte lämna det utomhus, men fördelarna är ju att man tjänar in åtminstone en biltank i månaden och så får man dessutom motion och dagsljus. Elcykeln är ju som en spinningscykel, där man kan välja precis hur tungt man vill ha det. Vill man ha mer motion på vägen hem är det bara att välja det. Så istället för att åka till gymmet kan man ta en liten omväg på vägen hem – bara för att man kan! 

Stort tack säger vi till Elin Lindqvist.
Hälsningar från
Josefine Wigström, mobilitetssamordnare i Umeå

HAR:s slutkonferens

HAR:s slutkonferens

Så blev det dags för oss att summera och avsluta HAR-projektet efter 3...