fbpx

Så tar du hand om din cykel

av | 8 okt, 2021

Under SEE hållbarhetsveckan tidigare i höst arrangerade Skellefteå kommun, i samarbete med HAR, en livesändning med Alfred Sjödin, där han delade med sig av sina kunskaper om hur man bäst tar hand om sin cykel för att den ska hålla längre. Nu kan du se inspelningen här!

Alfred är verkstadschef på Cykel & fiskecenter i Skellefteå och han har sett det mesta när det gäller skick av cyklar: ”Vissa cyklar är nya men ser ut som om de har legat på älvens botten i 10 år, medan äldre cyklar kan se ut att vara i nyskick”. 

Han nämnde flera gånger vikten av att tvätta cykeln för den ska få en längre livslängd, antingen med med vatten och specialrengöringsmedel för cykel, eller vanligt diskmedel – men inte med högtryckstvätt!

Alfred tog också upp hur en cykel ska vara utrustad för att vara lagenlig och vad du bör tänka på när man köper cykelhjälm. Han gav rådet att lämna in cykeln, en till två gånger per år, för en lite större genomgång av exempelvis bromsar, växlar och uppspänning av ekrar. Att ta hand om cykeln är billigare i längden och såklart blir det mycket roligare att cykla om allt fungerar som det ska.

Ett viktigt råd är att smörja cykelkedjan regelbundet, den får inte bli för torr. Det kan vara svårt att veta hur mycket olja man ska smörja med, men Alfred visar oss ett litet tips i filmen!

Se filmen här: 

Hälsningar
Lena Bieblad, mobilitetssamordnare i Skellefteå

HAR:s slutkonferens

HAR:s slutkonferens

Så blev det dags för oss att summera och avsluta HAR-projektet efter 3...