fbpx

Elcykelkampanj i Skellefteå

av | 24 okt, 2021

Den elcykelkampanj som HAR-projeket anordnade i somras på Samhällsbyggnad Skellefteå kommun, har nu avslutats och summerats i en utvärdering. Av de 52 personer som deltog och lånade en elcykel under en veckas tid, svarade 98 procent på den enkät som skickades ut efteråt. Här kommer en sammanfattning:

Kampanjen lockade både män och kvinnor, 43 procent män och 57 procent kvinnor. Majoriteten uppger att de vanligtvis inte brukar cykla till och från jobbet.

Så här graderar de fördelarna med en elcykel:

• Ta sig fram på ett snabbt och smidigt sätt (68%)
• Cykla utan att bli svettig (41%)
• Mer miljövänligt än bilen (35%)
• Det blir roligare att cykla (21%)

Deltagarna har vid sammanlagt 158 tillfällen, ersatt en bilresa med en cykelresa. 77 procent uppger att de har cyklat mer än vad de vanligtvis brukar göra. 90 procent var väldigt nöjda med elcykelns funktioner och på frågan om man kommer att köpa en elcykel i framtiden svarar 33 procent ja och 57 procent kanske.

Positiv respons
Efter kampanjen har det kommit in många positiva kommentarer. Så här säger några av deltagarna:

”Känslan efter att ha fått möjlighet att låna en elycykel är ”wow”! Ett otroligt smidigt och enkelt sätt att snabbt ta sig fram utan att bli genomblöt i svett och dessutom betydligt roligare att cykla. Himla bra för miljön och hälsan.”

”Min bil var trasig så det var perfekt med elcykel! Jag har elcyklat 16 mil denna vecka!”

”Jättebra att få prova på elcykel. Jag har sparat in 10 minuter i resväg jämfört med min ’vanliga’ cykel. Väldigt bra att ha fått prova detta inför beslut om att köpa elcykel eller inte.”

Elcyklar i tjänsten
En glädjande nyhet är att Samhällsbyggnad har köpt in ett antal elcyklar för tjänsteresor, likadana cyklar som de som nu över 50 personer har testat. Perfekt att så många redan nu känner till cykeln! Skellefteå kommun kommer även att erbjuda ett förmånscykelerbjudande i framtiden.

Bra jobbat Skellefteå kommun säger vi i HAR-projektet!

Hälsningar
Lena Bieblad, mobilitetssamordnare Skellefteå

HAR:s slutkonferens

HAR:s slutkonferens

Så blev det dags för oss att summera och avsluta HAR-projektet efter 3...