fbpx

Testresenärskampanj pågår!

av | 25 mar, 2022

Den här veckan startade HAR:s testresenärskampanj. 182 deltagare från 8 av våra deltagande organisationer får resa kostnadsfritt med buss och tåg i regionerna Umeå, Skellefteå och Vindeln. Vi har vänt oss till dem som inte brukar åka kollektivt och förhoppningsvis blir de inspirerade att fortsätta även efter kampanjen, nu när de har fått testa. Några deltagare har tidigare åkt buss men börjat köra bil under pandemin, och vi hoppas att de ska inspireras att hitta tillbaka till kollektivtrafiken igen. 

Vik-cyklar på buss och tåg

Umeå kommun har valt att köpa in fyra vik-cyklar, som till skillnad från vanliga cyklar är tillåtna att ha med ombord på bussar och tåg eftersom de räknas som handbagage. Under testresenärskampanjen får åtta deltagare låna varsin vik-cykel, två veckor var. Perfekt för den som vill cykla till en hållplats, åka kollektivt och sedan kunna fortsätta med cykel fram till arbetsplatsen.

Några citat från deltagares intresseanmälan, om varför de vill bli testresenärer:

– För miljöns skull! Så mycket bättre att åka buss än egen bil, när cykeln inte är ett alternativ. Vill även att mina barn ska bli vana att åka buss så att de senare i livet också väljer att åka kommunalt istället för i egen bil.


– Jag har nyligen flyttat och samåker med min sambo till jobbet, vilket innebär att jag styrs av de tider han jobbar. Vi har pratat om att köpa en till bil för att jag inte ska bli lika låst. Genom att få testa att åka buss dagligen, när det är dags att komma tillbaka till arbetsplatsen efter pandemin, kan det kanske skapa en vana som gör att vi inte behöver köpa en andra bil.

– Jag har tidigare pendlat med tåg/buss, men i och med Coronan började jag köra bil, och nu är det svårt att sluta. Jag tycker såklart att det är miljöslöseri att ensam pendla med bil och jag vill gärna komma igång att åka kollektivt igen.

– Är intresserad av att testa att undvika bil till jobbet. Även fast jag bor inom Umeå har jag sett bilen som nödvändig, men är det verkligen så? Kan buss matcha bilen?

– För att se om buss/tågtrafiken är tillräckligt bra i förhållande till mina arbetstider och om jag gör en vinst i tid gentemot mot dyrare ensampendling.

– Miljön! Jag vill utvärdera om det nu börjar fungera bättre med nya tidtabeller för busslinjen som passerar mitt bostadsområde.

Hälsningar från
Cecilia Lindell, kommunikatör HAR

HAR:s slutkonferens

HAR:s slutkonferens

Så blev det dags för oss att summera och avsluta HAR-projektet efter 3...