fbpx

Nu finns vi på Regionpodden

av | 14 apr, 2022

Hållbara resor är framtiden – så heter avsnittet som HAR släpper på Regionpodden idag. I avsnittet deltar Björn Ferry, en av pionjärerna för hållbart resande som skapat rubriker genom att ta tåget när han reser ut i världen för att kommentera skidskytte. Med i studion finns också Marlene Munter från Skellefteå Kraft som bland annat startat en elbilspool med företagets bilar, som är öppen för allmänheten på kvällar och helger. Ingela och Lena från HAR är också med och pratar om resepolicys och mycket mer.

Lyssna här: https://shows.acast.com/Regionpodden/episodes/hallbart-resande-ar-framtiden
Eller här ⬇️

Eller läs mer om avsnittet här:
Hur fungerar det att resa hållbart i norra Sverige? Transport står för 36 procent av Västerbottens totala utsläpp av växthusgaser och är en av de viktigaste saker vi behöver ta tag i. Den absoluta majoriteten av resorna görs med bil och cirka hälften av alla resor görs för att vi ska kunna jobba eller gå i skolan. Vilka alternativ finns det, och vad menar vi egentligen med att resa hållbart?

Projektet Hållbara arbets- och tjänsteresor (HAR) samarbetar med 10 olika kommuner och företag i Västerbotten. Syftet är, precis som projektnamnet säger, att titta både på resan till och från jobbet och på resor i tjänsten, för att hitta nya lösningar.

– Vi vill uppmuntra människor att reflektera över sitt resande och våga prova nya alternativ, säger projektledare Ingela Bottke. 

Det finns många vinster för ett företag att se över sitt resande, både miljövinster och ekonomiska, men även hälsovinster för medarbetarna. Men går det att välja bort bilen eller flyget när man bor i Västerbotten? Måste man bli så radikal som Björn Ferry som har en familjevision att bli fossilfri fram till 2025, för att det ska göra någon skillnad? Och vad menar Björn egentligen med att Storuman kan vara sämst i världen? 

Scrolla upp igen och lyssna du med!

Vänliga hälsningar
Cecilia Lindell, kommunikatör HARHAR:s slutkonferens

HAR:s slutkonferens

Så blev det dags för oss att summera och avsluta HAR-projektet efter 3...