fbpx

Utvärdering av vik-cyklar för buss och tåg

av | 5 maj, 2022

Under HAR:s testresenärskampanj valde åtta deltagare att låna eldrivna vik-cyklar som är tillåtna att ta med på bussar och tåg. Fyra cyklar hade köpts in av Umeå kommun med syfte att låta medarbetare som anmält sig till testresenärskampanjen, under två veckor var, få prova kombinationen kollektivt åkande och cykling – ett bra alternativ för den som har lite längre avstånd till busshållplats eller tågstation, eller av andra anledningar vill kunna ta sig fram snabbt när man väl klivit av bussen eller tåget.    

De som lånade vik-cyklarna fick besvara en enkät efteråt:

60 % svarade att de cyklat mer i och med lånet av vikcykeln 
25 % svarade att de tror att de kommer köpa en egen vikcykel i framtiden

Nya lättare cyklar köps in  

Generellt var testpersonerna nöjda med cykeln, men det framkom också att den upplevdes tung att bära in i en buss. Tack vare utvärderingen har nu fyra nya vik-cyklar beställts, som väger 6 kg mindre än de tidigare. Denna gång valdes manuella cyklar eftersom testpersonerna upplevde elfunktionen som onödig på kortare sträckor och att den gjorde cykeln otymplig att bära. 

På bild: Lisa Persson, Umeå kommun, som var en av de som lånade vik-cykel.
HAR:s slutkonferens

HAR:s slutkonferens

Så blev det dags för oss att summera och avsluta HAR-projektet efter 3...