fbpx

Marikk cyklar för första gången med dubbdäck

av | 12 mar, 2021

–I vanliga fall brukar jag ta bilen eller gå på vintern, men det har visat sig fungera väldigt bra att cykla, säger Marikk Henriksson, koordinator på Bygglov, Umeå kommun. 

Marikk är en av deltagarna i HARs cykla- och gåkampanj där hon deltar genom att cykla tre dagar i veckan samt svara på löpande utvärderingsfrågor som sitt resande. För att delta har hon fått dubbdäck till sin cykel. Syftet med kampanjen är att inspirera till hållbart resande, både till och från arbetet men även på fritiden, eftersom många arbetar hemifrån just nu.  

–Jag skadade foten tidigare i vintras vilket gjorde att jag inte kunde gå till jobbet utan tog bilen, säger Marikk. – Precis då dök anmälan om den här kampanjen upp så det var väldigt bra tajming, eftersom cykling fungerar bra för min fot. Jag har tidigare tänkt att jag vill testa att cykla på vintern men det har inte blivit av eftersom jag inte haft några vinterdäck.

Marikk berättar vidare att när temperaturen går ner mot –20 kan det bli lite jobbigt att cykla, men att det generellt sett är smidigare än att gå på vintern. På frågan om hennes deltagande i kampanjen motiverar henne att cykla mer, svarar hon:

–Ja, jag blir verkligen peppad av sådana här grejer. Kampanjutmaningar är en bra morot och gör att jag enklare hittar små luckor i vardagen att ta mig ut oftare. Nu har jag börjat hämta på förskolan med cykel och det fungerar smidigt.

Tanken är att kampanjen ska inspirera deltagarna att fortsätta cykla och gå även efter kampanjens slut, och Marikk säger att hon nog kommer att cykla även nästa vinter:

–Ja jag tror det, nu när jag vet hur det går till. Till dem som inte har provat att vintercykla än kan jag säga: bara testa det! Det fungerar bättre än man tror och det är väldigt bra grepp med vinterdäck.

HAR:s slutkonferens

HAR:s slutkonferens

Så blev det dags för oss att summera och avsluta HAR-projektet efter 3...